natur & stränder

Naturen bjuder mycket omväxling i Ystad & Österlen. Här är naturen aldrig svårtillgänglig. De vackra badstränderna längs Ystad & Österlens nästan fem mil långa kust avlöser varandra. Här kan du njuta strandliv på flera sätt. Året om finns en strand för alla, oavsett ditt eller vädrets humör. Besök turistbyråerna – de ger dig gärna fler tips om stränderna och naturen.

Strandliv

Stenshuvud

Full fart och lek

YSTAD SALTSJÖBAD, SANDSKOGEN
Söker du det bekväma och lättillgängliga parkerar du vid hotellet och tar med dig barnen ner till den västligaste bryggan i Ystad. Här är det nära till mat, lekplats, beachvolleyplan och toaletter. Det arrangeras barnaktiviteter av olika slag och glasskiosken är aldrig långt bort. Njut av något läskande på hotellets after beach – avkopplande för hela familjen.

Folktätt och ungdomligt

"TREDJE OCH FJÄRDE BRYGGAN", YSTAD SANDSKOG
Vill du vara i gott sällskap med musik och lite högre tempo är detta ”the place to be”, med lagom cykelavstånd från stan. Bollspel på bryggan, tätt mellan handdukarna, bra utsikt från forten och kanske en brunch längs strandvägen. Kom ihåg solkrämen och missa inte Fritidsbarens berömda wienerbröd!

För drömmarna

RÖRUM
Det krävs en mindre promenad och en brant trappa nedför, men det är mödan värt. Väl framme är upplevelsen av det exotiska slaget: Det klara vattnet och de skuggande träden som böjer sig ner över stranden från kullen ovanför ger ett annorlunda och drömskt intryck. Glöm inte kameran!

Med näsan i boken

SANDHAMMAREN
Borra ner fötterna i den vita, finkorniga sanden på en av Sveriges bästa stränder, vidsträckta Sandhammaren. Här finns det gott om plats och lugn och ro för att läsa semesterboken.
En molnig dag med tjock tröja eller kanske en solig dag under parasollet? Glöm bara inte att titta upp lite då och då – havets och himlens nyanser skiftar ständigt.

För naturisten 

Full frihet utan klädmåsten får du längs den vidsträckta stranden väster om Nybrostrand samt i Hagestads naturreservat, öster om Tyge å. Fridfullt, avskilt och vackert.

Passande för picknick

VÅRHALLEN, SIMRISHAMN
Köp med dig en stadig picknick och parkera vid kusten norr om Tobisvik. De unika, dramatiska sandstensklipporna och de små bassängerna emellan erbjuder både lättare klättring och behaglig sittplats. Sanden är rödaktig och av det grövre slaget, sådan som inte fastnar på smörgåsen.

Magisk soluppgång 

NEDANFÖR STENSHUVUD
Ställ klockan, fyll kaffetermosen, ta en filt och bege dig till stranden nedanför Stenshuvud. Få upplevelser är så rogivande som att beskåda en färgsprakande soluppgång över havet, så kom gärna tidigt för att inte missa när dagen vaknar.

Hundpromenaden

För sandiga och salta promenader sommartid (1 april-30 sept) är hundar välkomna till stränderna i Lilleskog väster om Ystad, Kabusa öster om Ystad och Vårhallen norr om Simrishamn. Resten av året är det fritt fram överallt.

Stormspaning

MÄLARHUSEN
Med rätt kläder blir den blåsiga promenaden en befriande upplevelse. Den unika stranden i Mälarhusen är jämn, bred och promenadvänlig – dessutom lika vacker i gassande sol som i höst- eller vinterstorm. Böljande sanddyner, måsar som glider på vindarna och skummande vågor. Här är det vinden och havet som talar. Låt dem rensa dina tankar!

 

 

 

Naturens mångfald

Höjdpunkter till fots

Österlenleden är en 19 mil lång vandringsled som börjar och slutar i Ystad. Leden är uppdelad i 12 etapper som visar Ystad & Österlens varierande natur i hela sin prakt och går utmed kusten ”med ena foten i vattnet”.

Vill du gå en rundled med övernattning kan du prova Österlens höjdpunkter, 37 km backar, bokskog och Verkeån med en till två övernattningar i Brösarp, Hallamölla, Verkalängan, Hörröd eller Drakamöllan. Du kan också sova i vindskydd vid Verkasjön, Agusa och Vantalängan. Leden startar i Brösarp.

 

Vidsträckt kustlandskap

Mellan Löderups strandbad och Mälarhusen ligger ett av Sveriges största och mest värdefulla kustdynområden, skyddat genom naturreservaten Hagestad i väster och Sandhammaren i öster. Norr om dessa ligger Backåkra naturreservat. De tre reservaten bildar ett vidsträckt landskap med unika värden. Backåkra, som rymmer forne generalsekreteraren i FN Dag Hammarskjölds gård och meditationsplats, är efter långvarig betesdrift hemvist för unik blomsterprakt. Hagestad och Sandhammaren består utöver dynlandskapet av lågvuxen ekskog, s.k. krattskog, tallplantering och ljunghed. Området är också hemvist för ett stort antal fågelarter. För att komma hit svänger man av söderut i Backåkra och följer vägen över Kåsebergaåsen.

 

Insjöjuvel i Bokskogen

Gyllebosjön vid Ö Vemmerlöv mellan Rörum och Gärsnäs är en välbesökt bad- och fiskesjö omgiven av intressanta och artrika skogsområden, örtrika ängar och betesmarker. Rundslingan runt sjön går genom trolska miljöer där skogen doppar tårna i vattenbrynet. Fågellivet är rikligt, så ta med kikare. Vill du ut på vattnet, hyr en båt. Cyklar du dressin från S:t Olof går järnvägen till Gyllebosjön, perfekt för fikapaus och ett bad innan du trampar tillbaka.