Sandhammaren

Sandhammaren foto Per Assarsson
Utsikt över havet

Njut av naturen

Glimmingehus

Tillgänglighetsanpassade besöksmål

Simrishamn

I motormuseet Autoseum är det lätt att ta sig fram med rullstol, likaså på Österlens Museum. Naturum vid Stenshuvuds nationalpark är anpassat för rullstol och här finns även en rullstolsanpassad slinga ner till stranden från parkeringen. Den medeltida borgen Glimmingehus är också möjlig att besöka. Från handikapparkeringen finns gångar anpassade för rullstol upp på borggården. In till restaurang, butik, museum och stekarehus finns ramper. Tillgängligheten i borgen är begränsad. Ledstång finns, men trappstegen är höga och glatta. Borgen är dunkel och lyses bara upp med solljus och stearinljus. 

Vill du besöka en gård på landet rekommenderas Mariedals Gård, en lantlig butik med en blandning av antikt, unikt, kuriosa och loppis där lokalen och toaletten är tillgänglighetsanpassade.

I naturreservatet vid Gyllebosjön finns det finns flera markerade stigar, bl. a ”Sjöstigen” där man torrskodd kan vandra längs sjön på spångar. Vid badplatsen finns en grillplats som är anpassad till funktionshindrade. Kommunens första handikappramp för badande finns på badet vid den vackra sjön. Med hjälp av rampen går de nu att ta sig tillräckligt långt ut i sjön även med en rullstol eller rullator. Djupet vid rampens slutliga plattform är ca 90 centimeter vilket då underlättar och möjliggör ett badande från till exempel rullstol.

Tomelilla

Tomelilla Kulturhus: Tomelilla konsthall med bibliotek, Jazzarkivet och Tomelilla turistbyrå är tillgänglighetsanpassade. Likaså Hasse & Tage-museet med café och galleri.

Vill du cykla dressin så har Äventyr på Österlen en rullstolsanpassad dressin. Prova en naturupplevelse utöver det vanliga och cykla dressin på nedlagd järnväg genom det vackra och omtalade Österlenlandskapet. 

Ecotopia ger dig som är funktionshindrad möjlighet att övernatta i en tillgänglighetsanpassad ekostuga. Ekostugan är planerad även för rullstolsburna personer med eller utan personliga assistenter, dvs fyra personer kan samtidigt övernatta i stugan. Stugan, som har en öppen planlösning, är försedd med kök, dusch och wc. 

Ingelsta Kalkon har tillgängligt till butik och restaurang med RWC (WC för rörelsehindrade)

Kronoskogen har en slinga för personer med rullstol på cirka 1 km och ett RWC.

YSTAD

Inne i Ystad hittar du Klostret, stadsmuseum med vackra trädgårdar (rosor, apel, pion, kryddor och kål), Ystads konstmuseum, som uppfördes 1936 en stram tegelbyggnad med ljusa salar. Cineteket filmmuseum och Ystads teater har speciella platser avsatta för t ex rullstol och här finns också hörslinga. Ystad studios erbjuder guidade visningar och utanför staden rekommenderas ett besök på Österlenkryddor eller i fiskeläget Kåseberga (dock inte upp till Ales stenar) där det också fungerar bra att ta sig fram med rullstol.

Vid Ystad Saltsjöbad finns en fin brygga att kunna ta sig ut på och ner på stranden och likaså vid Sandhammaren finns en träramp som gör det möjligt att komma närmare havet. Vill man bada inomhus har vårt nybyggda badhus, Ystad Arena, helårsöppet!

Riksförbundet HjärtLung har i Ystad skapat en rundtur som de kallar Hälsans Stig, en trevlig slinga i omväxlande miljö.

 

Länktips: